Gelidonya Feneri

Gelidonya Feneri

Antalya İlinin Kumluca İlçesi sınırları içinde Mavikent Taşlık Burnunda kurulmuştur. Gelidonya Feneri Akdenizin klavuz fenerlerindendir. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye Kıyılrının en yüksek feneri olup 237 metre yükseklikte denizden 3 km içeride kurulmuştur. Fenerin yeraldığı burnun ön tarafında dikine sıralanmış üzerinde yerleşim olmayan beş adalar yer alır. Taşlık Burnu Kumluca Mavikent ile Adrasan arasında kalmaktadır. Küçük bir yarımada şeklindedir.

Taşlık Burnunun doğu tarafında ise son yıllarda turkuaz rengi denizi beyaz renkli çakıllarla kaplı plajı ile Antalya’nın Maldivleri ve motor gezilerinin popüler durağı “Sulu Ada” yer alıyor. Taşlık Burnunun batı tarafında ise yine son günlerin popüler koylarından biri olan “Korsan Koyu” yer alır. Gelidonya Feneri dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olan “Likya Yolu” nun güzergahındaki çarpıcı manzarası ile önemli duraklarından biridir.

Gelidonya Fenerinin fener ve gardiyan binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce koruma altına alınmıştır. Yolu olmayan sarp ve dik kayalıklar üzerinde kurulduğu için fenerde elektrik yoktur. İlk yıllarda gaz yağı, daha sonra lpg tüpü kullanılan fenere 2017 yılında güneş enerjisi ile elektrik sağlayan sistem kurulmuştur. Fenerin yerden yüksekliği toplam 9 metre olup görünüş mesafesi 10 mildir. Gelidonya Fenerinin yapımına 1934 yılında başlanılmış fener 1936 yılında hizmete girmiştir.

Gelidonya Feneri Ulaşım

Gelidonya Fenerine 2 noktadan ulaşım sağlanıyor. Araçla tam ulaşım olmayan Gelidonya Fenerine her iki güzergahta da belli bir kısmı yürümek gerekiyor. Birinci güzergah Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Adrasan Gelidonya Feneri güzergahı. Bunun tamamını patikalardan yürümek gerekiyor. Bu güzergahın uzunluğu 12 km. İkinci güzergah ise yaklaşık 7 km uzunluğundaki Karaöz Mahallesi Gelidonya Feneri güzergahı. Bu güzergahın bir kısmını 4 de 3 nü araç le gitmek mümkün. Geri kalan kısmını yürümek gerekiyor. Her iki güzergahta da su kaynağı olmadığını tüm gezginler üzerine basarak vurguluyor.

Kaynak: antalyagezirehberi.net